Juhannusaattona nautittiin sateisesta ilmasta kokosta ja kakusta!
Tämä kakun ohje löytyi Pirkka lehdestä. Ei ole aiemmin sattunut käsiin ohjetta jonka pohja on tehty näkkäristä, joten pohja on ainakin kuitupitoinen eikä muuten mausta tunnista näkkileiväksi.
Mansikka-näkkäritorttu
noin 12 annosta
POHJA
noin 150g täysjyvärukiista näkkileipää
75g voita tai rasvaseosta
1dl fariinisokeria
TÄYTE
4 liivatelehteä
1 appelsiini
1 tlk vispikermaa
1 tlk kevytkermaviiliä
noin 1dl sokeria
1/2 ps(a`500g) mansikoita (pakaste). Käytin 250g tuoreita mansikoita
1/2 dl appelsiinimarmeladia
REUNOILLE JA PINNALLE
1 rasia (250g) tuoreita mansikoita
koristeluun sitruunamelissanlehtiä
1. Hienonna näkkileipä monitoimikoneeessa. Lisää sulatettu rasva ja fariinisokeri. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (24cm) pohjan ja reunan väliin. Painele seos pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
2. Viipaloi tuoreet mansikat ja asettele irtopohjavuoan reunoille kärki pystyyn ja leikkauspinta ulospäin. Säästä muutama mansikka koristeeksi. Nosta vuoka kylmään täytteen valmistamisen ajaksi. Upota liivatteet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
3. Raasta appelsiininkuori ja purista mehu. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon kermaviili, sokeri ja appelsiininkuoriraaste. Sekoita joukkoon seseutetut (pakaste) mansikat ja appelsiinimarmeladi.
4. Kuumenna mehu kattilassa ja liuota siihen puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele muutamalla mansikalla ja sitruunamelissanlehdillä.
NAM NAM NAM NAM NAM NAM NAM NAM NAM NAM
Lahdessa kokko poltettiin perinteisesti sataman aallonmurtajalla, eikä juuri silloin satanut paljonkaan.